Cornelis de Vries-prijs voor gebroeders Weerstand

Op zaterdag 12 oktober 2024 organiseerde onze stichting voor de zesde keer een ‘Dag van de Urker geschiedenis’. Het thema was deze keer ‘Laag voor laag’ en er was veel aandacht voor archeologie. Ook mochten we deze keer weer de Cornelis de Vries-prijs uitreiken. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde dag.

De dag begon met twee lezingen in Museum Urk. Het museum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Urk en de voormalige raadzaal was beschikbaar gesteld voor de lezingen. Om klokslag tien uur werd de dag geopend en de spits werd afgebeten door Jelle de Vries. Samen met zijn vrouw, Janna, heeft Jelle de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan in en rondom Urk om de plek van het oude kerkje terug te vinden. In oude bronnen wordt dit kerkje beschreven, maar waar het precies gestaan heeft, is onduidelijk. Bekend is dat het ten westen van Urk heeft gestaan en dus werd met satellietbeelden, een drone (zowel onder als boven water) en door zelf te water te gaan, onderzoek gedaan. Hoewel het kerkje nog niet terug is gevonden, werden wel veel andere opmerkelijke ontdekkingen gedaan. Het landelijke nieuws werd zelfs gehaald toen bekend werd dat de twee op een veenbos uit de Romeinse tijd waren gestuit. Jelle gaf tijdens zijn presentatie uitleg over de gedane ontdekkingen en gaf een kijkje in de keuken van het project, ook de toekomstplannen werden met het publiek gedeeld.

Prijsuitreiking

Alie en Klaas Weerstand. Cornelis de Vries prijs 2024

Cornelis de Vries publiceerde in 1963 zijn onvolprezen werk ‘Geschiedenis van het eiland Urk‘. Dit boek telt nog steeds als het standaardwerk als het om de geschiedenis van Urk gaat. Dat er aan zijn naam dan ook een prijs verbonden is, ligt voor de hand. De prijs wordt uitgereikt aan personen die veel voor Urk en haar geschiedenis hebben betekend. Het kan dan gaan om het doen van onderzoek, het archiveren van documenten en objecten en het publiceren van artikelen en boeken waarmee de geschiedenis van Urk beschikbaar wordt gesteld aan een breder publiek. Op alle drie deze punten scoorden de gebroerders Auke en Klaas Weerstand hoog en de jury was dan ook unaniem in hun besluit om de prijs aan hen uit te reiken. Auke Weerstand ontving de prijs posthuum, zijn vrouw Alie nam voor hem de prijs in ontvangst. De prijs werd dit jaar uitgereikt in de vorm van een knipwerk dat gemaakt was door Henk Kapitein. Een bosje bloemen kon natuurlijk niet ontbreken.

Schuur van Hagedoorn

Na de prijsuitreiking en een korte pauze werd het programma vervolgd met een presentatie door archeoloog dr. Yftinus van Popta van Raap. Hij heeft met zijn team onderzoek gedaan in de schuur van Hagedoorn. Tijdens het onderzoek werd nauw samengewerkt met leden van onze stichting die al veel voorwerk hadden verricht. Hoewel het onderzoek nog niet klaar is, kon Yftinus al wel een aantal resultaten met ons delen. Zoals wel vaker het geval is bij archeologisch onderzoek, kwamen er net zoveel nieuwe vragen bij als dat er oude vragen beantwoord werden. Deze vragen werden dan ook met het publiek gedeeld en samen werd gezocht naar een antwoord. Waarom komen we bijvoorbeeld opmerkelijk veel botten tegen van kalveren die slechts twee of drie maanden oud zijn? Hielden Urkers in de vroegere eeuwen zoveel van kalfsvlees, of is er een andere verklaring? Yftinus bleek niet alleen een goede archeoloog, maar ook een goede spreker en presentator die het aanwezige publiek wist te boeien en enthousiasmeren. Al met al kijken we terug op een geslaagde Dag van de Urker geschiedenis en hopen iedereen volgend jaar terug te zien tijdens de zevende editie van dit jaarlijkse evenement.