Cornelis de Vries-prijs uitgereikt aan Alie Scheffer-Hakvoort

De Cornelis de Vries-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een belangrijke bijdrage levert aan de Urker geschiedschrijving. De prijs bestaat uit een oorkonde en schilderij, dit jaar een aquarel van Klaas Johannes Romkes. De prijs werd uitgereikt door wethouder Freek Brouwer van Gemeente Urk en Lucia de Vries van Stichting Urker Uitgaven/Erfgoed Urk. De uitreiking vond vanwege de ziekte van Alie plaats bij haar thuis. 

Bekijk hier de video van de uitreiking. 

Het juryrapport zegt het volgende:

De Stichting Urker Uitgaven/Erfgoed Urk is trots om vandaag de Cornelis de Vries-prijs uit te reiken aan Alie Scheffer-Hakvoort. Alie is de eerste vrouw aan wie deze prijs ontvangt, en zij is een terechte kandidate. Van 1968  tot heel kort geleden zette zij zich op haar eigen, unieke manier in voor het erfgoed en de geschiedschrijving van Urk. Want wie kent de artikelen van Alie niet, in het Urker Volksleven, over de winkels en buurtjes van toen? Ruim 60 schreef ze er, waarmee ze het overgrote deel van de talloze winkels die Urk vroeger rijk was, in kaart bracht.

Alie leunde voor haar materiaal niet op bestaande bronnen, maar ging erop uit. Ze interviewde de winkeliers of hun nazaten, voegde haar eigen herinneringen eraan toe en reconstrueerde zo zorgvuldig de geschiedenis van de winkel in kwestie. Hiermee was ze haar tijd vooruit; in de rest van Nederland werd oral history of mondelinge geschiedenis pas later een populaire vorm van geschiedenis bedrijven.

Alie was naast redactielid van het Urker Volksleven, actief als bestuurslid van Stichting Urker Uitgaven. Ze deed dit van 1980 tot 2014, niet minder dan 34 jaar lang. Ze was hiervoor gevraagd door de voormalig onderwijzer Tromp de Vries. Hij was duidelijk blij met Alie en zei op een gegeven moment: “Je had een dochter van ons moeten zijn.” Iets wat haar ontroerde, want Meester De Vries had zelf geen kinderen.  

Alie werkte nauw samen met de andere vrouwelijke bestuursleden, Marian Cense-Pleysier en Trijntje van Eerde. Ze schreef de notulen in eerste instantie met de hand in het notulenboek – later deed de computer haar intrede. Ook archiveerde ze het werk van de stichting door de foto’s en documenten van en over Urker Uitgaven te verzamelen. Ze had het druk bij de verschijning van nieuwe publicaties: de boeken moesten worden ingepakt en verstuurd en bij speciale gelegenheden vanuit een kraam verkocht. Duizenden boeken zijn op die manier door haar ingepakt en verzonden.

Vanaf het moment dat Urk haar 1000 jarig bestaan vierde, in 1968, verzamelde Alie artikelen uit kranten en tijdschriften over het dorp. Het werden 35 plakboeken, die Alie op een gegeven moment aan Talma Haven heeft geschonken. Daar worden ze nog regelmatig gebruikt bij activiteiten. Ook schreef ze verhalen voor de kerstkrant van Het Urkerland, ook weer in haar unieke stijl.

Door haar ziekte is Alie onlangs gedwongen gestopt met schrijven. Dat valt haar niet makkelijk; ook de lezers zullen haar verhalen enorm missen.

We zijn blij Alie met deze prijs te kunnen bedanken voor haar decennialange inzet voor het erfgoed en de geschiedschrijving van Urk in het algemeen en de Stichting Urker Uitgaven in het bijzonder.

Foto: Edi Hoefnagel-Visser, Het Urkerland. 

 

Bestuur Stichting Urker Uitgaven/Erfgoed Urk