Kort historisch
Echt nep!? (2)
Een zomernamiddag op het eiland Schokland in 1840. Een visser zit rustig z’n netten te boeten, een man, vrouw en meisje kijken nieuwsgierig toe. Een andere Schokker leunt tegen een huisje waar wat bokking of haring hangt te drogen. Op…
Recht op Urk
Echt nep!?
Een groepje Urkers zit ontspannen rond een tafel in de buitenlucht. De mannen hebben een jeneverglaasje in de hand – de fles staat op tafel. Een vrouw kijkt sereen voor zich uit. Een jongetje grijpt zich vast terwijl een meisje…
Een gemeentelijke begraafplaats op Urk
Het oudste Urker woord?
Sporen van een roemruchte Urker in Durgerdam
Esseloars
Vissen met kanonskogels?
Stijntje Jacobs de eerste (protestantse) vroemoer van Urk
In 1628 vestigde Josijntien (Stijntje) Jacobs zich op het eiland Urk, samen met haar man ds. P. Salebien. Hij was schoolmeester en zij vroedvrouw in Castricum. Het kostte haar flink wat moeite om het vertrouwen van de zwangere vrouwen op…
Geheimen van de keileembult
Door uitgebreid archeologisch onderzoek in nieuwe uitbreidingsgebieden weten we meer van de bewoning rondom Urk in de steentijd dan van bewoning in de veel recentere middeleeuwen. De dichte bebouwing van de hoge keileembult staat grootschalig archeologisch onderzoek in de weg.…
Urk uit zijn isolement
Urk uit isolement verlost door kabelHet eiland Urk zat met smart te wachten op een telegraaf- en telefoonverbinding met de vaste wal. De daarvoor bestemde kabel werd in 1897 vanaf Urk uitgerold in de Zuiderzee (richting Schokland en Kampen), maar…